Wat zijn de consequenties van het invullen van een akkoordverklaring?

Wat is een akkoordverklaring?

De akkoordverklaring is een formulier waarop een familielid van de persoon die onder bewind wil, aangeeft dat hij/zij op de hoogte is van de aanvraag voor bewindvoering. Op het formulier staat ook bij welke bewindvoerder dit zal zijn. Dit is een standaard procedure waar altijd om gevraagd wordt bij het indienen van een verzoek tot onderbewindstelling.

Waarom is er een akkoordverklaring nodig?

De akkoordverklaring kan gezien worden als een bescherming voor de persoon die onder bewind wil. De kantonrechter die het beschermingsbewind zal uitspreken, wil van tenminste één familielid van de naaste familie (ouders, broer, zus, partner of meerderjarige kinderen) weten of zij akkoord gaan met de aanvraag. Door deze verklaring af te geven, kan er niet ‘zomaar’ iemand onder bewind geplaatst worden. Hierdoor is er altijd tenminste één familielid op de hoogte van de aanvraag en van de beoogde bewindvoerder.

Kan dit familielid verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schulden of andere financiële zaken?

Nee, door het invullen en ondertekenen van de akkoordverklaring kan het familielid niet aansprakelijk gesteld worden voor schulden of andere financiële zaken van de persoon die onder bewind wil. Het ondertekenen van deze verklaring heeft geen enkel gevolg voor het familielid. De akkoordverklaring zal samen met de aanvraag voor bewind bij de kantonrechter ingediend worden en vervolgens in het dossier van de aanvrager bij de rechtbank opgenomen worden. De akkoordverklaring kan nergens anders voor gebruikt worden. Eventuele schuldeisers en overige instanties komen niet te weten wie de akkoordverklaring heeft ingevuld.
Het invullen van de akkoordverklaring

De akkoordverklaring begint met het kopje ‘Ondergetekende’. Dit is het familielid dat aangeeft op de hoogte te zijn van de aanvraag voor bewindvoering. Hier wordt alleen om basisgegevens gevraagd die noodzakelijk zijn voor de kantonrechter om te bepalen dat de ondergetekende een familielid is.

Hierna komt ‘is het er mee eens dat ten behoeve van (..)’ Hier staan de gegevens van de persoon die onder bewind wil en om welke maatregel het gaat. Bij DBZW zal dit altijd onderbewindstelling zijn. Vervolgens staat de naam van de beoogde bewindvoerder ingevuld.

Onderaan het formulier wordt er een handtekening gevraagd van de ‘ondergetekende’. Door het invullen van dit formulier en het zetten van de handtekening verklaart het familielid dat hij/zij het eens is met de aanvraag voor bewindvoering en de beoogde bewindvoerder.

Door |2018-01-12T16:31:28+01:00november 10th, 2016|2 Reacties

About the Author:

2 Comments

  1. C wolters 3 januari 2024 om 14:23 - Antwoorden

    Kan ik een akkoord verklaring familielid onwettig maken

    • Linda Prinsen 5 februari 2024 om 22:11 - Antwoorden

      Goedenavond,

      Excuses voor de verlate reactie, maar uw bericht was in de spam terecht gekomen.

      Wanneer de akkoordverklaring bij de rechtbank is ingediend zult u bij hen aan moeten geven waarom u de akkoordverklaring intrekt. Dat zal u waarschijnlijk schriftelijk moeten doen. De rechtbank mag uw akkoordverklaring dan niet gebruiken bij het behandelen van het verzoek tot onderbewindstelling.

      Ik hoop dat dit een antwoord is op uw vraag?

      Met vriendelijke groet,

      Linda van de Waart
      Bewindvoerder en inkomensbeheerder

Geef een reactie